Yavan Dolma Tarifi
Nursel’in Mutfağı Tokat Mutfağı
Malzemeler:
250 gram kadar salamura yaprak
2 su bardağı ölçüsünde pirinç
3 tane orta boy soğan
1 yemek kaşığı kadar biber salçası
1 yemek kaşığı kadar domates salçası
Sıvıyağ
Bir tutam tuz
Dileğinizce karabiber
3 yemek kaşığı ölçüsünde nane
Yavan Dolma YAPILIŞI:
Öncelikle yapraklarımızı bol suda yıkayıp 5 dakika kaynamış
suya atıp suyunu süzüyoruz ve tuzundan arındırmış oluyoruz. Soğanlarımızı
ufakça doğrayarak 5 kaşık sıvıyağ dökerek pembe renk alana kadar kavuruyoruz.
Üzerine salça, pirinç, su, tuz, nane ve karabiber ekleyip pirinçler diriliğini
kaybedene kadar pişirip ocağın altını kapatıyoruz. Hazırladığımız bu dolma
içini hafif ılıması için beklemeye alıyoruz. Yaprakların boyutlarının büyüklüklerine
göre hazırlanmış içten alınarak yaprakların içine konulur ve sıkıca sarılır.
Sarmalar tamamlandıktan sonra üzerlerine limon suyu ve sıvı yağ gezdiriniz. Az
partiler şeklinde kaynamış suya atılarak hepsi pişirilir. Piştikten sonra
üzerine tekrar limon suyu sıkarak ılık veya soğuk bir şekilde servis
edebilirsiniz. Yalan dolma yapılışı tamamlanmıştır.
AFİYET OLSUN.