Anasayfa » , , » Kanal Tedavisinden Sonra Ağrı Olur Mu ?

Kanal Tedavisinden Sonra Ağrı Olur Mu ?


Kanal tedavisi basitçe diş kökünün içerisinde yer alan sinir dokusunun çıkarılıp kök kanalının sızdırmaz bir dolgu maddesiyle doldurulması işlemidir. Bu işlem henüz canlılığını yitirmemiş dişlere yapılabildiği gibi kök ucunda apse oluşmuş senelerce belirti vermeden kalan cansız dişlerede uygulanabilmektedir.

Diş köklerinin kök ucu çevresindeki canlı dokuyla olan direkt ilişkisi, endodontik tedaviden sonra hastanın ağrı duymasına sebep olabilmektedir. Kanal tedavisinden hemen sonra hastanın dişi üzerine basamama şeklinde hissettikleri şikayetleri normal kabul edilir.

Endodontik tedavinin de diğer operatif işlemler gibi vücudun bir bölgesinde gerçekleştirilen girişim olduğu düşünülürse, bu geçici rahatsızlığın nedeni daha iyi anlaşılabilir.

Özellikle apseli dişlerde enfeksiyon direnci ile hastanın savunma mekanizması arasındaki dengeye bağlı olarak ağrı şiddeti değişebilir. Tedavi sonrasında hissedilen ağrı şiddeti de değişiklik gösteriyor olabilir. Bununla birlikte diş hekiminin önerileri doğrultusunda kullanılan bazı ilaçlar  sayesinde kontrol altına alabilirsiniz. Ancak yüzünüz de şişlik ya da aşırı şiddetli ağrılarınız oluyorsa mutlaka diş hekimine gitmenizde fayda vardır.



Aslında kanal tedavisinin üzerinden iki hafta geçtiğinde soğuk hassasiyet çok sıkıntı yaratmaz, geçicidir. Ancak üstüne basıncada ağrı olması üç dört seans süren bir kanal tedavisinde pek beklenen bir durum değildir. Vücut hassasiyeti de olabilir diyeceğimiz kanalların boy fazla uzun tutulmuş yada üst dolgusunda yükseklik kalmış olabilir.




Diş de diğer her organımız gibi bir organdır ve iyileşmek için zamana ihtiyacı vardır. Parmağınıza iğne bile batsa bunun acısını hemen hisseder bir süre etkisini atlatamazsınız. Kaldı ki kanal tedavisinin ilk başlarda ağrı yapması çok normaldir. Kanal tedavisi ile dişinizden bir parça alınıyor. Bu durumu hafif atlatmanız gerekmektedir.

Kanal tedavisi uygulanırken tam temizlik sağlanmayan bir kanalda bakteriler olabileceği gibi dişle dişle ekstra sinirler ya da farklı anatomik oluşumlarda olabilir. Bunlarda ise tedavinin üstünden aylar geçmesine rağmen geçmek bilmeyen ağrı oluşturur size. Bunların ardından tekrarlanan kanal tedavisi yanıt vermiyor ise Apikal Rezeksiyon dediğimiz diş kökündeki iltihabın direk kemik yüzeyinden temizlenerek yapılması işlemidir. Bununla da ağrı geçmek bilmiyorsa eğer dişin çekilmesi en son düşünülecek durumdur.


Etiketler: Kanal tedavisinde ağrı olur mu , kanal tedavisinden sonra ağrı olur mu, kanal tedavisi nedir, kanal tedavisi