Sarık Poğaça Malzemeler:
5,5 su bardağı un
1,5 su bardağı süt
1,5 tatlı kaşığı kuru maya
1 adet yumurta
1 adet yumurtanın beyazı
1 çay bardağı sıvıyağ
1 yemek kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
ARASINA SÜRMEK İÇİN:
200 gram tereyağı
İÇ HARCI İÇİN:
200 gram beyaz peynir
ÜZERİNE SÜRMEK İÇİN:
1 adet yumurtanın sarısı
2 yemek kaşığı sıvı yağ
Sarık Poğaça Hazırlanışı:
Kuru maya ılık su ve şekerle yumuşatıldıktan sonra yoğurma kabına alınır. Ilık süt, sıvıyağ, yumurtalar, tuzu da ilave edildikten sonra unu da azar azar dökülerek yoğurulur ve 20 dakika kadar mayalanmaya bırakılır. Hamurdan 6 beze yapılır. Bezelerden üçü açılır ve üzerlerine tereyağı sürülerek üst üste koyulur. Ardından karşılıklı kenarlarından katlanarak buzdolabına konur. Diğer 3 hamur için de aynı işlemler tekrarlanır. Hamurlar dolapta 15-20 dakika kadar bekletildikten sonra ilk hamur alınır ve çok inceltilmeden açılır. açılan hamurdan iki parmak genişliğinde şeritler kesilir ve her şerit yuvarlanarak rulo yapılır. Rulo üzerlerinden bastırılarak hafif açılır ve tam ortasına çatalla ezilmiş peynir konur ve kapatılır. Her rulo aynı şekilde kapatılarak yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. Üzerlerine sıvı yağla karıştırılmış yumurta sarısı sürülür ve 15-20 dakika tepsi mayası yapılır. Ardından 180 dereceye ayarlanmış fırında pişirilir.
Nurselin Mutfağı Sarık Poğaça Tarifi izle