Taş Kadayıf Tarifi
Malzemeleri:
HAMURU İÇİN.
3 su bardağı un.
1,5 su bardağı ılık süt.
1 tatlı kaşığı kuru maya.
1 tatlı kaşığı şeker.
1 tatlı kaşığı tuz.
1,5 bardak ılık su.
İÇ HARCI İÇİN.
1,5 su bardağı ceviz.
KIZARTMAK İÇİN. Sıvıyağ.
ŞERBETİ İÇİN.
2 su bardağı şeker.
2,5 bardak su.
Ilık su derin bir kaba alınır. Şeker, kuru maya ve tuz atılır. Karıştırılarak tozlar eritilir. Ortalama 3 bardak un konur ve el mikseri ile hamuru çırpılır. Kırep hamuru kıvamında cıvık olacaktır. Güneş alan bir yerde 30 dakika kadar dinlendirilir.
Şeker ve su tencereye alınır ve şerbeti pişirilir. Kıvama gelince ocaktan alınıp ılımaya bırakılır.
Dinlenen hamurdan küçük bir kepçe ile alınıp üzerine çok az sıvıyağ sürülen tavaya bırakılır. Çay tabağı büyüklüğünde olacaktır. Hamurun sadece tavada kalan yüzeyi pişirilir. Yüzeyinin hamur hali gidince ocaktan alınır. Biraz ılıyınca pişirilmeyen yüzeyinin üzerine çekilmiş ceviz konur ve yarım ay şeklinde kenarlarından bastırılarak kapatılır. Üst yüzeyinin pişirilmemesinin sebebi ceviz konduktan sonra kolay yapışacak olmasıdır.
Hazırlanan her taş kadayıf bol yağda kızartılır ve yağdan alınır alınmaz ılıyan şerbete bırakılır. Şerbetini çekince sunum tabağına dizilip kaymakla servis edilir.
Taş Kadayıf Tarifi
|