Tavuklu Kepse Pilavı Tarifi
Malzemeleri:
4 su bardağı yasemin pirinç
1 çay bardağı besni üzümü
1 adet kuru soğan
1 adet havuç
2 adet domates
1 adet kırmızı biber
1 su bardağı sıvıyağ
1 tutam safran
adet tane zencefil
1 adet çubuk tarçın
4 adet tana karanfil
1 tutam tane karabiber
1 tutam kakule
3 adet sivri biber
2 diş sarımsak
yarım çay kaşığı kimyon
yarım çay kaşığı toz karabiber
5,5 bardak su
Tavuk için:
1 bütün tavu
2 yemek kaşığı domates salçası
1 adet limonun suyu
2 adet karanfil
3 adet kakule
2 bardak su
1 çay bardağı sıvıyağ
2 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı tuz
Hazırlanışı:
Domates salçası su ile inceltilir. Yarım limonun suyu sıkılır ve sıvıyağ eklenir. Doğranan sarımsaklar bırakılır. Tuzu atılır. Kakule ve karanfil eklenip karıştırılır. Yarım limonun suyu ve tuz ile ovulup fırın tepsisine alınan bütün tavuğun üzerine gezdirilir. Aleminyum folyo ile kapatılıp bir kaç yerinden delikler açılarak 200 derecede fırına verilir.
Sıvı yağ gezdirilen tencerede doğranan soğanlar kavrulur. Rengi dönünce kırmızı biber ve sivri biber doğranarak üzerine bırakılır. Rendelenen havuçlar bırakılır. Doğranan sarımsaklar ve domatesler ilave edilir. Baharatları atılır. Renk vermesi için sulandırılan bir tutam safran eklenir. Yıkanan 4 bardak pirinci konur. Domates salçası bırakılır. 5,5 bardak su ile pilavı pişirilir. Altını kapatmaya yakın suda bekletilip süzülen üzümleri konur ve demlendirilir.
Sunum tabağına demlenen pilav konur. Üzerine fırında pişen tavuk otutturulur ve sunuma hazırdır.