Gelişim evresi anne karnındayken başlayan doğumdan sonra bebeğin ağzında 6. Aydan sonra çıkmaya başlayan alt çenede 10 üst çenede 10 olmak üzere toplamda 20 adet dişlere süt dişi ya da 20 lik diş adı verilir. Neredeyse 30. Aya kadar süt dişlerinin çıkması tamamlanır. Çocukta 7 yaşına kadar kullanılan süt dişleri 7 yaşından itibaren 8 yaşına kadar alt çene ön dişlerden başlayarak dişler dökülür ve yerini 12 yaşına kadar daimi dişler alır.
Bazen bebeklerde süt dişi çıkarırken çeşitli problemler çıkarabilir. Bu dönem bebek için biraz sancılı geçer. Sürekli dişi kaşıma isteği duyar ve ağızda tükürük miktarı artar ve bebek genelde huysuzdur ve ağlar. Bazı bebeklerde süt dişleri çıkarma döneminde çeşitli semptomlar görülebilir. Bunlardan biri de bebeklik döneminde dişlerin yamuk çıkmasıdır. Genelde en görülen ön dişlerin çarpık çıkma problemidir. Bu gibi durumlarda ebeveynlerin kendi diş hekimlerine başvurmalarında yarar vardır. Ama o yaşta henüz bir şey söyleme konusunda erken bir vakittir genelde bebeklerde ortodontik tedavi uygulanamadığı için kalıcı dişlerin çıkması ve ardından tedavi sürecinin başlatılması tavsiye edilir.
Kalıcı dişler çıktıktan sonra erkan yaşta dişlere tel takılarak bu sorun giderilebilir. Kimi zaman da ilk olarak yamuk çıkan bu dişler süt dişlerinin tamamlanma sürecinde rayına oturup normal konuma da gelebilir. Peki ya bu süt dişlerinin yamuk çıkma nedenleri nelerdir? Tabi ki bu noktada başlıca etken aileden gelen genetik bozukluklar ya da faktörlerdir. Örneğin bebek diş yapısını anneden alırken babadan da çene yapısını alabilir; böyle durumlarda çene küçük dişler büyük ölçekli gelebilir. Ve dişilerin yamuk çıkmasına sebebiyet verir. Bu gibi durumda çocuk yeni kalıcı dişlerin sürüldüğü dönemde mutlaka bir ortadontik kontrolden geçirilmelidir. Burda yapılan muayene de sadece dişlere bağlı bir çapraşıklık mı olduğu yoksa çenelerle mi ilgili bir sorun olup olmadığı tespit edilir.
Eğer dişlere bağlı bir sorun ise bütün kalıcı dişlerin sürümünü beklemek yani 12-13 yaşından sonra tedaviye başlamak gereklidir. Ama sorun kemiklerle ilgili bir sorun ise o zaman kalıcı dişlerin çıkmaya başlamadan önceki 6 lı yaşlar tedavi için en uygun yaşlar oalacaktır. Ebebeyinlerin bu konuda bilinçli davranıp çocuklarının gelişimini yakından takip etmelidir.