Diş Eti Sarkması

Diş eti aslında genel fırçalama hatası dolayısıyla veya kalıtımsal diş eti hastalıkları nedeniyle sarkar. Genellikle baz alınan ister kalıtımsal diş hastalığı olsun ister diş etinin yatkınlığı olsun dişler düzenli fırçalanırsa  bu hastalık ortaya çıkmaz. İşin kilit noktası dişleri düzenli fırçalamaktır. Dişlerimizi günde üç defa iki dakikalık süreçlerde fırçalamalıyız. Dişler fırçalanılmazsa bakteriler ve diş taşları dişlerimize yapışırlar ve burada enfeksiyonlara neden olup diş eti çekilmesine, sarkmasına sebep olurlar.


Diş eti çekilmesini akut veya kronik olarak adlandırabiliriz. Akut olan diş eti çekilmesi bir apse sonrası veya çok hızlı ilerleyen diş eti hastalıkları sonrasında tedavi olduğunda da olmadığında da diş eti görüntüsü dişin kökünün daha çok açıkta kaldığı alan şeklinde kendini gösterir. Kronik olan diş eti sarkmasında ise bu çok daha yavaş ilerler.


Diş eti çekildikten sonra diş eti bir daha geri gelmez. Tedaviden ziyade diş eti çekilmesine veya sarkmasına engel olunmaya çalışılır. Diş etinin sarkmasına neden olan bakteriler ve diş taşları diş etinin altından kazınarak temizlenir. Açıkta kalmış kök yüzeyine bakteriler ve diş taşları yapışır ve tedavide bu bölge temizlenir böylece diş etlerinln sağlıklı bir hal alıp kök yüzeyine tekrar yapışması sağlanır. Bütün uygulanan tedavilerin genel amacı budur. Bu bakterilerin diş etinde oluşturduğu kronik iltihaplı doku kazınarak alınır ve sağlıklı diş eti dokusu temizlenmiş olan kök yüzeyine daha sağlıklı yapışsın diye beklenir. Bu süreç atlatıldıktan sonra koruyucu tedavi uygulanır.


Diş eti hastalığının kalp hastalıklarının hemen hemen bütün çeşitleri ile  bir ilişkisi vardır. Özellikle kalp kapakçığı hastalıklarında mikrobik etkenler rol oynadığı içinde ağızda bulunan ve diş eti iltihabında ortaya çıkan mikroplarında oluşan kapakçık hastalığını artırdığı yapılan ameliyatlarda değiştirilen kapakçıklar üzerinde olumsuz etkiler yaptığı kanıtlanmıştır.
Sağlıklı diş eti fırçalandığı zaman kanamayan diş etidir. Kanama olayı düzgün fırçalama ile de geçmiyorsa diş eti iltihabınız olabilir ve siz bir uzmana görünüp tedavisine hemen başlamalısınız. Aksi taktirde geri dönüşü olmayab zorlu bir tedavi süreci ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Diş bakımınızı ihmal etmeyin.