Nevzine Tatlısı Tarifi
Nevzine Tatlısı Malzemeler:
Şerbeti İçin:
2,5 Su bardağı ölçüsünde su
1 Su bardağı kadar toz şeker
1 Çay bardağı pekmez
3-4 Damla limon suyu
Nevzine Tatlısı Hamuru İçin:
5 Su bardağı ölçüsünde un
1 Çay bardağı kadar sıvı yağ
150 gr Tereyağlı margarin
1 Su bardağı kadar süt
3 Yemek kaşığı (YK) Tahin
1 Tane Kabartma Tozu
1 Su bardağı kadar çekilmiş ceviz
Nevzine Tatlısı Yapılışı
Kayseri’ye özgü harika bir lezzet olan nevzine tatlısı için öncelikle şerbetimizi kaynatıyoruz çünkü şerbetimizin soğuk olması gerek. Bu arada tenceremize su ve şekeri ilave ederek bir süre kaynamaya bırakıyoruz. Kaynayınca 3-4 damla limon suyumuzu damlatıyor ve 11 dakika tekrar kaynamaya bırakıyoruz. 11 dakika dolunca karışımımıza pekmezi ekleyip karıştırıp kaynamaya bırakıyoruz. Kaynadıktan sonra soğuması için ocaktan alıyoruz. Hamuru için ise önceden bulunan yoğurma kabımızı kullanıyoruz ve ortasını açıyoruz. Ceviz hariç sıvı yağ, eritilmiş tereyağı, tahin, süt ve kabartma tozunu ortasına döküyoruz ve hamuru yoğurmaya başlıyoruz. Hamurun sert olması burada dikkat edilmesi gereken bir husus. Hamur toplanınca içerisine cevizi de ilave edip tekrar yoğuruyoruz. Borcama yerleştiriyoruz ve elimizle şekil veriyoruz. Sonra dilimleyip önceden hazırlanmış 180 derecede üzeri kızarana kadar pişmeye bırakıyoruz. Kızardıktan sonra çıkarıp 6-7 dakika kadar bekletip soğuk şerbetimizi dökerek servise hazır hale getiriyoruz.